Het ABC voor onze toekomst

Zo (simpel) gaat de toekomst! – Test je kennis

 

Ken je de invloed van je alledaagse gedrag en consumptie op onze aarde, en daarmee op onze toekomst? Hoeveel weet je daar vanaf? Test nu je kennis en wordt deel van de oplossing!

Lees de vragen één voor één door en probeer het juiste antwoord te geven. Op de achterkant van de kaart vind je het antwoord en een tip over wat je zelf kan doen om CO2 te besparen. Voor de oplossing klik je op de kaart en houd je die met de muis vast. De kaart draait om en laat het juiste antwoord zien. Laat je de kaart los, dan draait deze weer terug. Voor het scrollen gebruik je het wieltje van je muis. Informatiebronnen voor de getallen en feiten in de vragen en antwoorden vind je hier (met bijvoorbeeld Google Translate vertaal je de informatie eenvoudig naar het Nederlands).

1/12

Dat dacht je maar! Hoeveel bomen zouden we moeten planten om het CO₂ , dat wereldwijd en jaarlijks met het surfen (‘googelen’) vrijkomt, te compenseren?

5 Miljoen 24 Miljoen
39 Miljoen 54 Miljoen

Het juiste antwoord is 40 miljoen bomen.

Iedere minuut worden er wereldwijd ongeveer 3,8 miljoen zoekopdrachten gegeven aan de drie grote zoekmachines - en dat aantal neemt sterk toe. Jaarlijks komt dit uit op zo’n 400.000 ton CO₂. We zouden 40 miljoen bomen moeten planten om deze zoekopdrachten te compenseren. Maar dat kunnen we ons besparen door klimaatneutraal te surfen.

Mijn tip: www.ecosia.org

Het bestaat - een zoekmachine, die CO₂-neutraal surft en daarbij ook nog bomen plant. Ecosia heeft wereldwijd al meer dan 95 miljoen bomen geplant. Daarnaast wordt de winst uitsluitend voor ecologische en maatschappelijke doelen ingezet. Gebruik daarom alsjeblieft Ecosia.org op je tablet, computer en mobieltje. Zo eenvoudig is klimaatbescherming!

"Een muskiet kan niets tegen een neushoorn uitrichten, maar 1000 muskieten kunnen ervoor zorgen dat ze haar richting verandert." Felix Finkbeiner, oprichter ‘Plant for the Planet'

2/12

Het internet gebruikt wereldwijd 12 procent van alle stroom en dat aandeel stijgt sterk. Waarvoor, denk je, wordt het grootste deel van alle data verbruikt?

Voor:

 • streaming (Netflix & co)
 • mails
 • surfen
 • opslag in de cloud

Het juiste antwoord is : online video’s en streaming op platforms zoals Netflix zijn met een aandeel van zo’n 80 procent de grootste stroomvreters. Van dit enorme stroomverbruik merk je niks. Maar je betaalt het wel, het is verborgen in de prijs van je abonnement.

Mijn tip:
• sla je media en bestanden ‘offline’ op
• ruim je mail geregeld op
• download je films en muziek, in plaats van ze telkens te streamen.

Daarmee ontlast je de servers en beperk je het stroomverbruik ervan. En als Aarde zou ik natuurlijk het liefste zien dat je
natuurdocumentaires bekijkt!

“Voor dingen, die we voor niks krijgen, betalen we soms de hoogste prijs” Een levenswijsheid.

3/12

Ook in ons land wordt het watertekort steeds groter. Het regent al jaren te weinig. Ieder van ons gebruikt in huis zo’n 45.000 liter water per jaar. Maar dat is zonder het indirecte gebruik (voor de productie van onze kleding, ons voedsel, etc.).

Hoeveel meer water gebruiken we wanneer we dat meerekenen?

80.000 liter 590.000 liter
980.000 liter 1.430.000 liter

Het juiste antwoord is 1.430.000 liter water per jaar - dus, als we alles meerekenen verbruikt ieder van ons in werkelijkheid zo’n 30 keer de eigen waterconsumptie:
• voor de productie van één kilo katoen is 11.000 liter water nodig;
• een spijkerbroek weegt zo’n 800 gram, dat betekent 8.000 liter water;
• voor 1 kilo rundvlees is zo’n 15.000 liter water nodig.
Wanneer je maar 1 keer per maand geen rundvlees zou eten, bespaar je in een jaar 45.000 liter water, dus de hoeveelheid
die jezelf in een jaar verbruikt.

Mijn tip: koop alleen wat je echt nodig hebt.

40% van de gekochte kleding verdwijnt bijna ongedragen in de container voor gebruikte kleding, bijvoorbeeld van
Sympany, of in de grijze afvalbak. Koop alleen iets dat je zeker gaat dragen. Of koop je kleding tweedehands. 30% van ons
voedsel wordt weggegooid, koop dus alleen wat je op kunt eten. Ook wat we ongebruikt weggooien, heeft bij de
productie de natuur belast.

"Als het 5 voor 12 was toen Al Gore zijn film lanceerde, hoe laat is het nu dan? De urgentie is helder; laten we actie ondernemen." Peter Bakker, voorzitter World Business Council for Sustainable Development

4/12

Hoeveel water is er maximaal nodig om één gekleurd T-shirt te maken?

90 liter 240 liter
4.500 liter 15.000 liter

Het juiste antwoord is: tot 15.000 liter water is er, al naar gelang materiaal en kleur, nodig om één enkel T-shirt te produceren. En dat meestal in een land, waar afvalwater ongezuiverd als een giftig soepje zo in het water wordt geloosd. Goedkoop spullen produceren gaat eigenlijk altijd ten koste van onze natuur en van de mensen die ze maken. Vandaag goedkoop, tast vandaag en morgen onze levensvoorwaarden aan.

Mijn tip: Koop duurzamer & minder OF tweedehands

Weersta de verleiding om goedkope kleding te kopen, want de echte prijs ervan is veel hoger. Koop alleen wat je echt nodig hebt en aantrekt! 40 Procent van onze kleding belandt bijna ongedragen bij het afval of in de container voor gebruikte kleding. Let bij het kopen op ‘fair trade’ en een ecologisch keurmerk: zie bijvoorbeeld https://duurzamekleren.com/.

“Je hebt vandaag zelf morgen in de hand” Helga van Leur - voormalig weervrouw bij RTL

5/12

Een T-shirt voor €7 - kan dat duurzaam gemaakt zijn? En wanneer is een product eigenlijk duurzaam?

 • producten die zonder schade aan het milieu geproduceerd worden
 • wanneer ervan niet meer wordt geproduceerd en verbruikt dan wat zich weer kan herstellen
 • producten die onder goede arbeidsomstandigheden worden gemaakt
 • producten die lang mee gaan en kunnen worden gerepareerd.

Alle 4 antwoorden zijn aspecten van duurzaamheid - en er is meer. De 17 duurzaamheidsdoelen van de VN (Verenigde Naties) vatten alle denkbeelden over duurzaamheid samen: geen armoede, vrede, een gezond leven, bescherming van ecosystemen op land en in water, onderwijs, gelijke rechten, ongelijkheid verkleinen.

Wanneer een T-shirt voor €7 wordt verkocht, betekent dat …
… dat de katoen wordt geproduceerd met de inzet van veel water, bestrijdingsmiddelen en andere chemie,
… dat het afvalwater na het verven van de stoffen zo in het milieu terecht komt, en
… dat de arbeiders/naaisters onder mensonwaardige omstandigheden moeten werken.

Mijn tip: Denk eens na over je consumptie.

Alles wat je gebruikt en verbruikt, krijg je van mij op de één of andere manier cadeau (lucht, water, grondstoffen, vruchtbare bodem, dieren, bomen en planten).

Je gebruikt van mij, de Aarde, op dit moment méér dan wat ik kan aanvullen.

"Deze blauwe planeet is een prachtige leefwereld. Haar leven is ons leven, haar toekomst is onze toekomst." Dalai Lama

6/12

Hoeveel vlees per week is nog gezond?

300 g 500 g
1.100 g 1.500 g

Het juiste antwoord is : niet te veel! Want meer vlees eten kan ziek maken: hartziekten, diabetes type 2, overgewicht, jicht en kanker vinden hun oorzaak vaak in het eten van te veel vlees.

In Nederland eten we gemiddeld zo’n 750 gram vlees per week. Da’s eigenlijk best veel, en niet zo gezond.

Mijn tip: eet maximaal 300 - 500 gram vlees per week.

300 gram per week adviseert de EAT-Lancet Commissie (https://www.thelancet.com/commissions/EAT); het Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/) beveelt 500 gram per week aan.

"Niets zal de kans om op aarde te overleven zo vergroten als de stap naar vegetarische voeding." Albert Einstein

7/12

Bij iedere vlucht komt onder andere CO₂ vrij. Bomen kunnen daarvoor compenseren door CO₂ te binden. Hoeveel bomen zou je moeten planten om je vlucht daarheen te compenseren?

30 bomen 90 bomen
145 bomen 210 bomen

Het juiste antwoord is: je moet 145 bomen planten om de CO₂-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Het kost €1 om in Mexico een boom te laten planten: zie bijvoorbeeld https://plant-for-the-planet.org. Je ticket zou dus minstens € 145 duurder moeten zijn wanneer je duurzaam op vakantie wilt gaan.

Mijn tip: Pas je reis aan op wat de natuur aankan.

Kies voor bus of trein in plaats van het vliegtuig. Vluchten binnen Europa zijn meestal te vermijden. En als het niet zonder vliegtuig gaat: kies een directe vlucht, en betaal de juiste prijs, door er voor te zorgen dat het juiste aantal bomen wordt geplant.
Bijvoorbeeld via https://www.greentripper.org kun je bepalen hoe je de CO₂-uitstoot van je vliegreis kunt compenseren. Per
10 kg CO₂ zou je een boom moeten planten.

"Alles wat tegen de natuur is, houdt op den duur geen stand" Charles Darwin, Britse natuurwetenschapper (1809 - 1882)

8/12

In de Stille Oceaan vind je een nieuwe continent, de `Great Pacific Garbage Patch`. Het is door zeestromingen ontstaan uit plastic afval en groeit met de dag.

Wat denk je : hoe veel keer zou Nederland er qua oppervlak op passen?

16 keer 24 keer
36 keer 48 keer

Het grootste plastic eiland ter wereld was in maart 2018 36 keer zo groot als Nederland. Het bestond toen uit circa 80.000 ton plastic, welvaartsafval. En het eiland groeit iedere dag.

Er bestaan intussen vijf van dit soort eilanden in de oceanen.

Mijn tip: Vermijd wegwerpplastic.

99 percent van het plastic wordt geproduceerd uit steenkool, olie en gas. De schadelijke emissies gedurende het gehele productieproces van plastic zijn enorm!

Circa 60 % van het plastic wordt verbrand, belangrijke grondstoffen gaan zo verloren. De rest van het plastic wordt officieel `gerecycled`, maar dat betekent ook dat het plastic per schip ver weg wordt getransporteerd.

`Ver weg` landt dan veel plastic in zee. Europa is een van de hoofd exporteurs van plastic.

Slechts zo`n 15 % van onze plasticafval wordt benut om nieuwe kunststoffen te produceren . En – ook het recycling proces heeft heel veel energie en grondstoffen nodig, dus beter het wegwerpplastic volledig vermijden!

"Ieder mens is medeverantwoordelijk voor het huidige en toekomstige welbevinden van de mensen-familie en voor het leven op aarde." Earth Charter

9/12

In het bos en in parken vinden jullie ontspanning. Ik bied een thuis aan de vogels die voor jullie zingen, ik maak jullie mensen gezond. Veel van mijn vrienden zullen de komende jaren door droogte sterven. Wat denk je: hoeveel bomen zou je moeten planten om alle CO₂ te compenseren, die vrijkomt wanneer je thuis stroom gebruikt die nog ouderwets wordt opgewekt uit gas,
kolen of olie?

13 bomen 27 bomen
76 bomen 123 bomen

Het juiste antwoord is: voor het stroomgebruik per persoon wordt zo’n 760 kg CO₂ per jaar gerekend. Je zou dus ongeveer 76 bomen moeten planten om dit te compenseren.

Zo veel meer CO₂ produceert een mens per jaar, wanneer die niet op groene stroom is overgestapt.

Mijn tip: Stap a.j.b. over op echte groene stroom Dat is de eenvoudigste en snelste manier om ons milieu te ontlasten. Het kost (bijna) niks méér - geloof me!

Serieuze aanbieders van groene stroom zijn bijvoorbeeld te vinden op '
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier

"Ik wil geen water … in plaats van ijs. Dus laten we meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen." Reinier van den Berg - weerman MeteoGroup Nederland

10/12

Met hoeveel procent is het aantal insecten de afgelopen 27 jaar teruggelopen?

20 % 50 %
75 % 90 %

Het aantal vliegende insecten is in slechts 27 jaar tijd met ongeveer 75 procent afgenomen. Iedere automobilist boven een zekere leeftijd merkt het aan de autoruiten: in tegenstelling tot vroeger blijven die nu schoon. Zonder insecten kunnen wij op aarde niet overleven. Zij bestuiven planten en bomen, en staan daarmee aan het begin van de voedselketen. Het zijn dus eigenlijk juist de insecten die zorgen voor een vruchtbare bodem. De belangrijkste oorzaak van deze achteruitgang is het gebruik van glyfosaat en andere pesticiden in de industriële landbouw.

Mijn tip: help de insecten en koop consequent biologische producten.

Gebruik in je tuin geen traditionele onkruidverdelgers of gewasbeschermingsmiddelen meer. Zonder consequent doorgevoerde ecologische landbouw kunnen we op deze aarde niet overleven.

11/12

Hoeveel autoritten in Nederland zijn korter dan 7,5 km?

15 % 37 %
50 % 70 %

Vijftig procent, dus één op de twee autoritjes is korter dan 7,5 kilometer (en één op de drie is zelfs korter dan 5 km). Als je de terugtocht meerekent, kom je dus op hoogstens vijftien kilometer. En juist op korte stukjes stoten we veel CO2 uit. CO2 is afval - afval dat we gratis dumpen in het grootste vuilnisvat van de wereld: onze atmosfeer.

Als je deze CO2 niet de lucht in zou kunnen blazen, maar in vuilcontainers zou moeten opvangen en als vuilnis aanbieden, dan zou je na elke 10 kilometer ongeveer 5 vuilcontainers van 240 liter aan de straat moeten zetten. Dat zijn op jaarbasis duizenden vuilcontainers vol CO2.

Mijn tip: neem voor korte ritjes de fiets, ga te voet of maak gebruik van het OV.

En wees er elke keer maar trots op hoeveel vuilnisbakken met CO2 je daarmee hebt uitgespaard. Verder is het goed voor je gezondheid, en onze kinderen zullen een leefbare toekomst waarderen.

12/12

Tijdens het stookseizoen laten veel mensen één of meer ramen op een kiertje staan, zodat verse lucht naar binnen komt. Geen
goed idee - maar waarom?

 • Wanden koelen af
 • Er kan schimmel ontstaan
 • Tocht maakt ziek
 • Wanden worden vochtig

Antwoord 1 en 2 zijn goed: als je bij koud weer het raam op een kiertje zet, stroomt de koele lucht alleen langs de raamwand en koelt deze sterk af. Er ontstaat geen luchtcirculatie in de ruimte, veel warmte gaat verloren en het duurt lang tot de kamer weer op temperatuur is. In de hoeken kan schimmel ontstaan. De ruimte voelt koel aan, maar is niet doorgelucht. Zet daarom tijdens het stookseizoen nooit de ramen op een kiertje, ook niet als de thermostaat omlaag is geregeld. De ruimte koelt altijd af.

Mijn tip: Krachtig dwars doorluchten!

Twee of drie maal per dag 2 - 3 minuten alle ramen in de kamer wijd open bespaart enorm aan verwarmingskosten en beperkt de CO₂ -uitstoot. Door de sterke luchtstroom, die dan ontstaat, wordt de hele ruimte effectief geventileerd. Na het sluiten van de ramen is het snel weer gezellig warm.

Als we de klimaatverandering willen tegengaan hoort de manier van omgaan met onze kachel er absoluut bij! Direct na het verkeer is het verwarmen van bebouwing de op één na grootste CO₂ leverancier in ons land.

"Ik heb haast … om klimaatverandering te stoppen. Klimaatverandering is het grootste probleem van deze eeuw. Het issue is veel te belangrijk om over te laten aan een clubje linkse mensen. De klok tikt door. Komt u ook in beweging?" Jort Kelder - journalist en presentator