Bestaanszekerheid voor iedereen, wat kun jij zelf doen?

Bestaanszekerheid: met deze term, die vooral sloeg op de bestaanszekerheid voor de “gewone” man of vrouw in Nederland, won de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract veel zetels in 2023. Inmiddels zie je de term nauwelijks terug in het dagelijkse nieuws, terwijl bestaanszekerheid actueel is en blijft, en over veel meer gaat. Denk maar aan klimaatrampen, oorlogsdreiging, vluchtelingenstromen, tirannieën: voor veel mensen in de wereld is bestaanszekerheid veranderd in bestaansonzekerheid.

Machthebbers in de wereld lijken zich nog steeds vooral  te richten op maximale bestaanszekerheid voor de (zeer) kleine groep, ten koste van bestaanszekerheid voor ieder mens.

Wij-zij denken neemt toe, maar is een doodlopende weg, het maakt mensen angstig en ongelukkig, soms ook gewelddadig.

Helaas komt de meeste bestaansonzekerheid als gevolg van klimaatverandering vooral bij de armsten in de wereld terecht, terwijl er genoeg geld en hulpbronnen zijn om dat te voorkomen. En misschien zijn wij, of onze (klein-)kinderen, in het “rijke westen” ook ooit klimaatvluchtelingen.

Alle reden om te kijken naar bestaanszekerheid voor iedereen op deze aardbol.

Danielle Hirsch, econoom met veel ervaring op het gebied van handel (Nederland Handelsland), milieu en samenwerking én lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks-PvdA vertelt haar visie op wat ons bedreigt én wat de oplossingen kunnen zijn. Wat kun jij doen? Waar hebben we invloed op? Met wie kun je samen iets doen? Achter wie kun je gaan staan? Deze vragen staan centraal bij het derde Klimaatcollege Waterland, dat gehouden wordt op 7 februari a.s. vanaf 10.30 uur in de Broeker kerk.